Wandelen

“Het was inderdaad een verrukkelijk tafereel: de blik scheert over den einder van Oost naar West, afgelijnd aan de kim door de heuveling van den Kluisberg, met de Scheldevallei, de meerschen, de bontgeschakeerde uitgestrektheid der vruchtvelden, waar de bekende dorpen in verspreid liggen onder den hoogen hemelkoepel, - de wereld voor mij te zien openliggen!” - Stijn Streuvels

Wandelroutes

1. Stadsgroen Marionetten

Een groene oase aan de rand van de stad
Op een steenworp van het centrum van Kortrijk vind je nabij ziekenhuis AZ Groeninge een verrassende, groene oase. Het Stadsgroen Marionetten is een ecologisch en recreatief natuurgebied in volle ontwikkeling en bestaat uit verschillende ‘landschapskamers’.

Het gebied omvat een verrassende variatie aan landschappen: boskanten, waterpartijen, open plekken, verdoken hoeken, een speelheuvel, weilanden en een bos om in te ravotten.

Weg van het geraas van de autostrade en de stadsdrukte, kan je in het Stadsgroen Marionetten een frisse neus halen, de benen strekken, tot rust komen of heerlijk ravotten.

Route
Stad Kortrijk ging samen met het Stadlandschap Leie en Schelde aan de slag om een wandelkaart uit te werken die je langs de mooiste plekjes van het Stadsgroen Marionetten brengt.

Drie korte lusjes van telkens ongeveer 1,5 km brengen je langs de mooiste plekjes van het natuurgebied. Het groene pad laat je kennismaken met Hoeve te Coucx, een natuureducatief centrum dat in het teken staat van duurzaamheid. Via het witte pad kan je ‘De Libel’ ontdekken, een paviljoen in de vorm van een reuzelibel op het hoogste punt van de omgeving. Het oranje pad leidt je langs boomgaarden en een stukje speelbos rond in de omgeving van de Pontforthoeve.

Voor wie het ganse gebied wil ontdekken is er nog een langere lus van ongeveer 7 km. Via dit blauwe pad kan je naast Hoeve te Coucx, De Libel en De Pontforthoeve kennismaken met de ruimere omgeving van het Stadsgroen De Marionetten. Alle lusjes zijn op het terrein ook gemarkeerd met paaltjes met een kleurcode (groen – wit – oranje – blauw), waardoor je zelfs zonder kaart de wandelingen kan doen.

Het Stadsgroen Marionetten is met de fiets te bereiken via het Fietsnetwerk Leiestreek.

Kaart verkrijgen?
De gloednieuwe wandelkaart is te verkrijgen via de Toeristische Dienst van de Stad Kortrijk en is raadpleegbaar op de website van het Stadlandschap Leie en Schelde. De kaart is ook ter plaatse verkrijgbaar in Hoeve te Coucx.

 • Meer informatie:
  Toerisme Kortrijk
  Begijnhofpark (Parking Houtmarkt)
  8500 Kortrijk
  [email protected]
  +32(0)56 27 78 40

2. Het Land van Streuvels

Met 157 knooppunten en 119 km wandelpaden brengt het wandelnetwerk Land van Streuvels je langs de bosrelicten, beekvalleien en historische bezienswaardigheden van Anzegem en omgeving. Over tegelpaden en rustige veldwegen kan je kennismaken met de typische, licht glooiende natuur- en cultuurlandschappen die Stijn Streuvels van achter het grote raam in het Lijsternest beschreef.

Bestel hier de wandelnetwerkkaart Land van Streuvels in scheurvrij en waterbestendig papier met praktische info en duiding bij het landschap en bezienswaardigheden.

3. Het Land van Mortagne

Het wandelnetwerk Land van Mortagne voert fervente wandelaars door de glooiende streek van de vierhoek tussen de gemeenten Bellegem, Zwevegem-Knokke, Bossuit en Spiere-Helkijn. Dit prachtige stukje van de Leiestreek, gelegen in het gebied tussen Leie en Schelde, staat bekend als een echt wandelparadijs. Het netwerk bevat maar liefst 120 knooppunten en meer dan 150 km puur wandelplezier. Het volledige gebied omvat meer dan 5.000 ha. In iedere dorpskern is er een instappunt waar je jouw wandeling kan starten.

Bestel hier de wandelnetwerkkaart Land van Mortagne in scheurvrij en waterbestendig papier met praktische info en duiding bij het landschap en bezienswaardigheden.

4. Het Geluwe - Reutelbeekpad

Het educatieve Geluwe – Reutelbeekpad is een korte 2 km luswandeling rond het bufferbekken op de Geluwe – Reutelbeek op de grens tussen Geluwe en Menen. Het is een groene vinger die de stad binnen dringt en waar natuur in volle ontwikkeling is. Educatieve borden langs het wandelpad voorzien je van achtergrond en fijne weetjes. Er werd een houten vlonderpad in het bufferbekken aangelegd waardoor je ten volle van de natuur in het bekken kan genieten.

Hier kunt u de kaart downloaden.