Fietsen

Fietsroutes

Zuid-West-Vlaanderen is een ideale fietsregio omwille van de vele autovrije fietspaden. Die bevinden zich vooral op de jaagpaden langs onze rivieren en kanalen of langs de oude spoorwegbeddingen die nu omgevormd zijn tot groene fietsassen. Het fietsnetwerk Leiestreek maakt het erg gemakkelijk om de regio te verkennen met het bewegwijzerde systeem van de knooppunten.

Hier kan je zelf jouw route samenstellen.

Groene Assen

Trimaarzate

Sinds 2010 is de Trimaarzate (de oude spoorlijn 85, Oudenaarde-Moeskroen) in beheer van de Provincie West-Vlaanderen. Het traject tussen Avelgem en Spiere is momenteel een belangrijke recreatieve fietsverbinding. In Sint-Denijs kan je langs de zate genieten van een prachtig, weids landbouwlandschap.

In 2016 en 2017 werd de Trimaarzate volledig heringericht. In een eerste fase werd het fietspad tussen de Kouterlosstraat in Avelgem en de Helkijnstraat in Zwevegem (Sint-Denijs) heraangelegd. In een tweede fase werd werk gemaakt van het traject van aan het stationsplein van Sint-Denijs tot aan Ijzeren Bareel in Spiere-Helkijn. Bij fase 3 kreeg ook het stationsplein van Sint-Denijs een ware make-over.

Niet alleen de fietser, maar ook de natuur moesten wel varen bij de heraanleg van de zate. Naast de inrichting van ecologische bermen en de aanleg van natte zones (poelen en grachten) werden heel wat inheemse bomen en struiken aangeplant en ook de akkervogels zullen nog steeds hun graantje kunnen meepikken.

Guldensporenpad

Het Guldensporenpad volgt (net als de Trimaarzate) het traject van een oude spoorlijn en is nu ook een groene as in beheer van de Provincie. De oude lijn 83 verbond Kortrijk met Ronse via Avelgem en wordt nu (voor een deel) gebruikt als fietsverbinding tussen Kortrijk en Avelgem.

De nagelnieuwe fietsersbrug over de Schelde zorgt ervoor dat fietsers en wandelaars op een vlotte en veilige manier in Wallonië kunnen geraken. De Kluisberg was nog nooit zo dichtbij!

Kezelbergroute

De Kezelbergroute volgt een deel van de vroegere spoorlijn 65, tussen Roeselare (Kortewagenstraat) en Menen (Zandweg). Met zijn 8 km verbindt de zate Beitem, een deelgemeente van Roeselare via Ledegem tot tegenaan de A19 nabij Menen. Landschappelijk zijn vooral de meersen rond de Heulebeek en de hoogte van de Kezelberg belangrijk. Zo vormt deze route een rustig en groen alternatief voor de drukke gewestweg Roeselare - Menen.

'Schoon boeren' fietstochten

Campagne 'Schoon Boeren'
De campagne 'Schoon Boeren’ toont hoe onze land- en tuinbouwers elk op hun manier de uitdaging aangaan om steeds duurzamer te werken. Ze combineren met succes de traditionele stiel en de nieuwste technologie. Ook de boeren in jouw buurt zetten zich in voor een duurzame toekomst!

Maak kennis met zes familiale land- en tuinbouwers uit de regio en ontdek hoe ze de uitdagingen voor een 'schonere' landbouw aanpakken. Twee fietslussen brengen je langs onze 'Schone Boeren'. Vul het deelnemersformulier in, beantwoord de vraagjes en maak kans op een mand vol lekkere streekproducten! 

FIETSROUTE 1 (Harelbeke-Deerlijk | 35 km)

FIETSROUTE 2 (Kortrijk-Zwevegem | 30 km)

Meer info: