Voor echte speurneuzen

De Leiedief | Menen

De stad Menen heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. De levensader van de stad, de Leie, die in de loop der jaren verschillende malen werd verlegd, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de stad en haar omgeving. In functie van de scheepvaart werd de kronkelende rivier op verschillende plaatsen verdiept, verbreed en rechtgetrokken. Sommige van de oude Leiebochten liggen nog steeds als stille getuigen verspreid langs de gekanaliseerde Leie. Deze zogeheten oude Leiearmen zijn nu waardevolle natuurgebiedjes of kwalitatieve rustplekjes die van onschatbare waarde zijn voor de stad Menen en haar inwoners. 

Met de gezinszoektocht ‘De Leiedief’ kunnen jonge gezinnen met kinderen op eigen initiatief en op een speelse manier de natuur dichtbij huis ontdekken. Bovendien komen ze heel wat te weten over de geschiedenis, het landschap en de Leie. Tijdens de  tocht van ongeveer 4 km nemen de vissen Fien en Jasper de kinderen mee op sleeptouw. Samen gaan ze op zoek naar de ‘De Leiedief’ die de oude Leie zou hebben gestolen. Aan de hand van de tips van de andere personages die ze tijdens de zoektocht ontmoeten, komen ze uiteindelijk te weten wie de Leie heeft gestolen.

De tocht is gratis en de folder kan opgehaald worden in het Stadhuis of in ’t Schippershof te Menen, tevens de start- en aankomstplaats van de tocht.

  • Start en info: ’t Schippershof, Rijselstraat 77, 8830 Menen, T 056 53 23 63, E [email protected]

Detective Vos | Avelgem-Zwevegem

“Detective Vos moet aan de slag! Hij is naar het kanaal Bossuit-Kortrijk gekomen om te onderzoeken hoe het komt dat er steeds minder dieren te vinden zijn. Er is nauwelijks nog vis te bespeuren in het kanaal en bovendien is het aantal kikkers en salamanders ook sterk afgenomen. Wil jij detective Vos helpen om de dader bij de kraag te vatten? …”
 
 … Zo begint een spannende wandelzoektocht voor het hele gezin. Jonge speurneuzen vanaf 4  tot 12 jaar kunnen met  papa en mama een heerlijk groene wandeltocht van 5 kilometer afstappen waarin ze spelenderwijs  veel bijleren over de aanwezige dieren langs de route. Ze leren de nestplaatsen, het voedsel en de vijanden kennen van deze dieren, maar ze komen ook te weten hoe ze – met eenvoudige dingen – de diertjes kunnen helpen. Op het eind van de tocht ontraadselen ze het  mysterie en ontdekken ze wie de dader is!
De kaart met spelregels en het spel zelf kan GRATIS (1 exemplaar per gezin) afgehaald worden in Taverne Globallunch in Bossuit, tevens het begin- en eindpunt van de wandeling en op de dienst voor toerisme in het gemeentepunt van Zwevegem (Blokkestraat 29). 

  • Start: Taverne Globallunch, Doorniksesteenweg 402, 8583 Bossuit, T 0473 76 70 27