Klein maar fijn: de steenuil

De steenuil is Vlaanderens kleinste uiltje. Hij vertoeft graag in halfopen landschappen met veel kleine landschapselementen. Als schuil- en nestplaats verkiest hij oude knotwilgen of vervallen schuren.

Helaas zijn in de loop der jaren met het verdwijnen van kleine landschapselementen ook heel wat natuurlijke broedplaatsen voor de steenuil verloren gegaan. Het Stadlandschap Leie en Schelde wil samen met de steenuilenwerkgroep van Natuurpunt en verschillende gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen de steenuil een betere toekomst geven.

Hoe doen we dat?
Het plaatsen en inventariseren van speciaal ontworpen nestkasten voor de steenuil in bomen of aan gebouwen in het buitengebied kan het gebrek aan broedplaatsen compenseren. Ook het heraanplanten en onderhouden van knotwilgen komt de steenuil ten goede. Aangezien de steenuil een typische holenbroeder is, zijn holle bomen of beschutte hoekjes in (verlaten) gebouwen ideale plekjes om zijn nest te maken.

Het Stadlandschap zorgt samen met de gemeenten voor de logistieke ondersteuning en voor het heraanplanten en onderhouden van knotbomen. Heel wat landbouwers en particulieren krijgen in het kader van hun landschaps(bedrijfs)plan een mooie knotwilgenrij en onze knotploeg komt die met plezier knotten!

Wat kan je zelf doen?

  • Wil je ook gratis wilgenpoten voor in jouw tuin? Stuur een mailtje naar [email protected]

  • Heb je zelf steenuiltjes in de buurt of ken je nog een geschikte plaats om een nestkast op te hangen? Neem dan contact op met de steenuilenwerkgroep: [email protected]!

  • Meldingen van steenuil kan je doorgeven via www.waarnemingen.be.