Bloemetjes en bijtjes

Onze bijen stellen het vandaag niet zo goed. Ze zijn nochtans erg nuttig en een onmisbare schakel in de natuur. Via onze biodiversiteitswerking en in samenwerking met lokale besturen en tal van andere partners zet het Stadlandschap Leie en Schelde zich actief in voor de bijenpopulaties in onze regio!

Onze insectenhotels

In onze soms strakke en geordende tuinen is het voor bijen en insecten niet eenvoudig om een nest te bouwen. Gaten in muren en houtwerk worden potdicht gemaakt en holle stengels blijven zelden langer dan een seizoen staan. 

Om de insecten- en bijenpopulaties in ons werkingsgebied een duwtje in de rug te geven plaatsten we op verschillende locaties een heus insectenhotel! Deze publiek toegankelijke locaties zorgen voor nestgelegenheid, waardoor de biodiversiteit van het omliggende gebied een flinke boost krijgt. 

Wat kan ik thuis zelf doen?

1. Zorg voor nectar en stuifmeel!

Bijen zijn voor hun voeding aangewezen op stuifmeel als eiwit- en mineralenbron en op nectar voor de energiewinning. Bezorg de bijen een buffet in jouw tuin door bloemen en planten met bereikbare nectar te planten.

Weet je niet goed welke soorten dat juist zijn? Check de brochures onderaan deze pagina, je vindt er heel wat informatie over geschikte soorten. 

2. Weg met pesticiden!

Hoe selectief een pesticide ook moge werken (volgens de verpakking tenminste), altijd is er wel een ‘neveneffect', ook op de bijenpopulatie. Gebruik ze dus niet.

Zorg ervoor dat nuttige insecten een plaats hebben in je tuin. Een intacte voedselpiramide, waarin alles wat eet ook gegeten wordt, vermijdt plagen. Volgende planten en bomen kunnen je hierbij helpen: zwarte els, haagbeuk, hazelaar, wilg, berk, klimop, bloemstroken, ...

3. Ga voor een zoemrijk grasland 

Maak van je gazon een zoemrijk grasland en geef je ogen de kost!

4. Handige Harry? Bouw zelf een insectenhotel!

Ben je (een beetje) handig? Knutsel dan zelf een insectenhotel in elkaar! Via de website van Week van de Bij krijg je duidelijke instructievideo's en tips over hoe je zelf aan de slag kan.

We geven je nog deze tips mee:

  • Richt je hotel zoveel mogelijk naar het zuiden of plaats het op een plek die veel zon krijgt. Bijen zijn echte zonnekloppers!
  • Geen tijd? Geen goesting? Boor enkele gaten in houtblokken. Voor sommige soorten is dat al voldoende! Let op, gebruik scherpe boren. Indien de boorgaten niet mooi glad zijn vanbinnen zullen de bijen ze niet gebruiken omdat hun vleugels beschadigd kunnen worden bij het binnen- en buitenkomen. Boor de gaten steeds minstens 10 cm diep, met verschillende diameters tussen 6 mm en 15 mm.

Meer info: