Eikelmuiswandeling Marke

Nieuwe eikelmuiswandeling in Preshoekbos Marke

De eikelmuis is bedreigd. In Zuid-West-Vlaanderen vind je ze gelukkig wel nog, waardoor het diertje uitgegroeid is tot kleine mascotte van de regio. In het Preshoekbos in Marke kreeg de eikelmuis nu tijdelijk een eigen wandeling!

Op deze wandeling kom je alles te weten over dit fascinerende diertje, te herkennen aan het typische zorromasker en de pluimstaart.

De wandeling toont wat jij kan doen om deze soort te beschermen. Tal van interactieve punten nodigen uit om te ontdekken met je smartphone.

Praktisch

  • De wandeling start bij het Lazaretpad (kant Hellestraat) in Marke en is zo'n 3 km lang. Ook al kregen de stopplaatsen op het kaartje een nummer, je kan de route om het even waar starten. Tijdens de wandeling tonen eikelmuiswegwijzers je de weg.
  • Er zijn in totaal 6 stopplaatsen. Bij elke stopplaats vind je een QR-code, waarmee je een aspect van de eikelmuis kan ontdekken.
  • Opgelet, de wandellus loopt voor een deel over onverharde paden door het Preshoekbos. Daardoor is de route niet overal even rolstoelvriendelijk. 
  • Bekijk de volledige route (pdf).

Over de eikelmuis
Vlaanderen ligt op de noordgrens van het woongebied van de eikelmuis in Europa. In West-Vlaanderen vind je de eikelmuis vooral in Zuid-West-Vlaanderen. De eikelmuis is dus een diertje dat heel typisch is voor onze regio!

De eikelmuis is een bedreigde diersoort, ze staat daarom op de zogenaamde rode lijst. In heel Europa gaat de soort sterk achteruit. Jammer, want waar eikelmuizen leven, leven ook veel andere dieren. In Vlaanderen is het diertje inmiddels beschermd.

Stadlandschap Leie en Schelde zet zich via gerichte projecten in om te werken aan voor de diertjes overbrugbare natuurverbindingen.

Meer informatie over de eikelmuis kun je hier terugvinden!

Aangemaakt op: 26.04.2022