BIODIVERSITEIT
Via verschillende soortbeschermingsacties, sensibilisering en het informeren van het brede publiek over de fauna & flora in hun regio, proberen we de biodiversiteit in Zuid-West-Vlaanderen een flinke boost te geven!
Over welke soorten en acties gaat het?
Over welke soorten en acties gaat het?
EIKELMUIS: DE ZORRO VAN ZUID-WEST-VLAANDEREN!
De eikelmuis, in de volksmond beter bekend als 'fruitdiefje', is met zijn opvallende zorromasker en lange pluimstaart allesbehalve een gewone muis. Het diertje krijgt het de laatste tijd helaas zwaar te verduren. Door het verdwijnen van kleine landschapselementen en mogelijke schuilplaatsen, de omvorming van wilde tuinen naar strakke gazons en het gebruik van tal van bestrijdingsmiddelen krimpt hun leefgebied fors in. Daar wil het Stadlandschap iets aan doen!
HOE?
HOE?
- Ophangen, controleren en inventariseren van nestkasten
- Uitwerken van beschermingsmaatregelen
- Verhogen van voedselaanbod door het aanplanten van vruchtdragende struiken en bomen
- Tips & advies over het eikelmuisvriendelijk inrichten van de tuin & natuurterreinen
- Een landschaps(bedrijfs)plan is een ideaal instrument om dit diertje te helpen!
WELKOM 'BIJ' ONS THUIS
Onze bijen stellen het vandaag niet zo goed. In onze soms strakke en geordende tuinen is het voor bijen en insecten niet eenvoudig om een nest te bouwen. Gaten in muren en houtwerk worden potdicht gemaakt en holle stengels blijven zelden langer dan een seizoen staan. Jammer, want bijen zijn erg nuttig en een onmisbare schakel in de natuur. Via onze biodiversiteitswerking en in samenwerking met lokale besturen en tal van andere partners zet het Stadlandschap Leie en Schelde zich actief in voor de bijen- en insectenpopulaties in onze regio!
HOE?
HOE?
- Plaatsen van insectenhotels op publiek toegankelijke locaties. Een kaart met de locaties vind je hier.
- Aanleggen en inzaaien van zoemrijke graslanden
- Bezorg de bijen een buffet in je tuin door bloemen en planten met nectar en stuifmeel aan te planten
- Maak van je gazon een wild, zoemrijk grasland en geef je ogen de kost!
- Gooi alle spuitbussen en pesticiden de vuilnisbak in
- Handige Harry? Bouw zelf een insectenhotel(letje) Op de website van Week van de Bij krijg je duidelijke instructievideo's en tips hoe je zelf aan de slag kan.
ZWALUW ONDER-DAK
Zo rond maart arriveren naar jaarlijkse gewoonte de eerste zwaluwen terug in ons land. Ze keren steevast terug naar hun oude vertrouwde plaats, maar dat is tegenwoordig niet eenvoudig. Onze huizen zitten potdicht en modder is schaars door de toegenomen droogte. Ook worden nesten nog al te vaak vernietigd. Om de zwaluwen een handje - of liever een vleugeltje - te helpen zorgt het Stadlandschap Leie en Schelde in samenwerking met de lokale besturen uit onze regio voor kunstnesten, mestplankjes, zwaluwtillen en nestbakken voor de zwaluwen.
HOE?
- Woon je in de buurt van een zwaluwkolonie? Wil je hen 'onder-dak' helpen? In bepaalde gemeenten en steden van ons werkingsgebied krijgt u de kans om via de gemeente en het Stadlandschap gratis een kunstnest en mestplankje te bestellen.
We komen dan even langs om de locatie te bekijken en vervolgens maken we een afspraak om de kunstnesten te komen ophangen. Bovendien geven we u vrijblijvend de kans om u aan de straatzijde kenbaar te maken als ‘huiszwaluw-gastgezin’, want we willen passanten ook graag bewust maken van deze bijzondere residenten van uw buurt! Iets om trots op te zijn, toch?
WAT KAN IK ZELF DOEN?
- Zorg voor een zwaluwvriendelijke woning, schuur of stal: een vrij toegankelijke dakgoot, voldoende kieren en holtes en een stal waar vogels kunnen binnenvliegen.
- Hoe meer modder, hoe beter! Voorzie een modderplek en hou deze voldoende nat gedurende het voorjaar.
- Nog beter is het graven van een poel! Zo kunnen zwaluwen zowel drinken als modder verzamelen voor de bouw van hun nest. Bovendien geeft het ook de biodiversiteit een duw in de rug. Check bij onze landschapsconsulent of je in aanmerking komt om een poel te laten aanleggen.
KIJK (P)UIT
Kikkers, padden en salamanders gaan éénmaal per jaar op trektocht. Bij zacht en vochtig weer gaan deze dieren na zonsondergang op zoek naar hun geboorteplaats (een poel in de buurt) om er te paren en eitjes af te zetten. Deze trektocht gebeurt normaal in de periode februari – maart, maar groene kikkers wachten meestal tot mei om aan hun trektocht te beginnen. Helaas sterven elk jaar duizenden trekkende amfibieën vaak ‘s avonds en ‘s nachts bij het oversteken van wegen. Om dit te voorkomen lanceerde het Stadlandschap Leie en Schelde de campagne 'Kijk (P)uit!'.
HOE?
HOE?
- Sensibilisering automobilisten via wegpanelen 'Kijk (P)Uit!'
- Plaatsen van schermen langs de weg langs de belangrijkste trekroutes. Deze schermen blokkeren de trekroute van de dieren waardoor ze in de ingegraven emmertjes worden geleid. Daarna worden ze door vrijwilligers aan de andere kant van de weg terug vrijgelaten.
- Heb je zelf weet van een plaats waar veel amfibieën de weg oversteken of wens je zelf deel te nemen aan een overzetactie in jouw buurt? Laat het ons weten of meld je aan!
KAMSALAMANDER
De kamsalamander, in de volksmond ‘waterdraakje’, is de grootste inheemse watersalamander van het land. Net als de eikelmuis staat dit dier op de Rode Lijst. Het Stadlandschap Leie en Schelde wil deze soort graag helpen!
HOE?
HOE?
- Aanleg van waterhoudende poelen
- Aanleg van geschikte winterhabitat
- In verschillende regio’s worden inventarisaties uitgevoerd om de huidige toestand van de kamsalamander op te volgen en zicht te krijgen op de locaties waar we onze instrumenten prioritair dienen in te zetten.
- Voor particulieren en landbouwers zijn landschaps(bedrijfs)plannen een ideaal instrument. Het aanleggen van voortplantingspoelen en/of winterhabitat staat hierbij centraal.
GROENE PRIKKELS
Het Stadlandschap Leie en Schelde werkt samen met de steden en gemeenten uit Zuid-West-Vlaanderen aan projecten rond buurtgroen, beeldkwaliteit en biodiversiteit in bebouwde omgeving. De projecten moeten steeds passen binnen onze doelstellingen en een bijdrage leveren aan de biodiversiteit, landschap en beleving. Denk aan het herinrichten van een verouderd (speel)pleintje naar een groene ecologische speelzone, het omtoveren van een klassiek grasveld tot een bloemrijk grasland of het aanplanten van een publieke fruitboomgaard of snoeptuin.